Hírek,  Külföld

Brüsszelben hoz létre új központot az MCC

Magyarország tudásnagyhatalommá nőtte ki magát, amelyben nagy  szerepet vállal az MCC – hangsúlyozta Orbán Balázs, kuratóriumi elnök a  Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján. A szeptember 16-án, az  MCC budapesti központjában tartott ünnepségen Szalai Zoltán főigazgató  az MCC terveiről szólva bejelentette, képzési központot hoznak létre idén  Brüsszelben, bekapcsolódva ezzel az Európai Unió központjának pezsgő  vérkeringésébe. 

Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az MCC-nek nem titkolt célja a magyar  tehetségek gondozása, így különösen sokat jelent az intézménynek, hogy minden  évben ennyi tehetséges magyar fiatal tud egy helyen összegyűlni. Hozzátette: nem  számít, hogy a tehetség honnan jön, csak az számít, mire képes és mit tud kihozni  a diák magából. Véleménye szerint ezen múlik, hogy mit hagyunk örökül a  világnak. Orbán Balázs szerint Magyarország lassan, de biztosan  tudásnagyhatalommá nőtte ki magát, amelyben nagy szerepet vállal az MCC. 

Szalai Zoltán az évnyitón bejelentette, az MCC idén októberben új központot hoz  létre Brüsszelben. A főigazgató kiemelte, amellett, hogy a belgiumi központ konferenciáknak, könyvbemutatóknak is otthon ad majd, a jövőben az MCC-s  diákok rendszeresen járhatnak tanulmányutakra. Ez támogathatja a fiatalokat  abban, hogy jobban megismerjék az európai politikai és gazdasági folyamatokat.  A főigazgató továbbá az elkövetkező időszak izgalmas programjait is ismertette,  melyek közül kiemelkedő fontosságú a szeptember végén tartandó MCC Budapest  Summit nemzetközi konferencia, amelyen az orosz-ukrán háború gazdasági  következményei lesznek a középpontban. 

A tanévnyitón többek között elhangzott, hogy az MCC minden évben, így az új  tanévben is új műhelyekkel és szakemberekkel gazdagodik. Ősztől a Visiting  Fellowship Program keretében 15 külföldi szakember erősíti az MCC oktatói  állományát, közülük Ács Zoltán magyar származású amerikai kutató, a Columbia  Egyetem Nyugat-Európa Intézetének tudományos munkatársa, a Magyar  Tudományos Akadémia rendes tagja; Peter Boghossian, világhírű amerikai  filozófus; Csepregi Gábor magyar származású kanadai filozófus, filozófiai  antropológus és John Laughland, az Oxfordi Egyetem alumnusa, az Európa  Parlament korábbi munkatársa külön köszöntötte a diákokat. 

Ács Zoltán beszédében a nemzeti identitás fontosságát hangsúlyozta, melyet saját  életéből hozott példákkal támasztott alá, továbbá kifejtette véleményét a digitális  forradalom hatásairól is, amely szerinte alapjaiban változtatta meg a világot. Peter  Boghossian és Csepregi Gábor a kritikus gondolkozásra ösztönözte a diákokat, míg  John Laughland a háború okozta gazdasági és politikai nehézségekről beszélt. 

Az idei évben, az MCC-ben rekordszámú, csaknem 6000 hallgatóval indult meg a  tanév 24 képzési helyszínen. A felső tagozatos általános iskolásoknak szóló Fiatal  Tehetség Program (FIT) Kárpát-medence-szerte 23 városban mintegy 1500  diákkal kezdi meg az új tanévet ősszel. A Középiskolás Programban (KP) 15  központban 3700, az Egyetemi Programban (EP) pedig 7 központban 600 diák  tanul szeptembertől. Emellett olyan képzési projektekben is részt vehetnek az  érdeklődők az MCC-ben, mint például a Roma Tehetség Program vagy a Közéleti  Programok. A tehetséggondozó intézmény célja 35 helyszínen 10 000 diák  oktatása, nevelése.

Oszd meg ha tetszett