CSEH FILMKARNEVÁL 2022

Kedves mozirajongó Barátaink!

Rögtön két jó hírem van. A Cseh Filmkarnevál az idén a hagyományos februári időpontban újra visszatér a Toldi moziba (miközben azokról sem feledkezünk meg, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudnak moziba jönni – ők online nézhetnek meg több fontos filmet). A tavalyi év a cseh filmgyártás kiemelkedően erős éve volt, így most olyan filmeket tudunk bemutatni Önöknek, amelyeket mi a sokadik alkalommal sem untunk meg. Ezek az alkotások gyakran komoly témákat dolgoznak fel, legyen szó az idegen környezetbe került ember talajvesztéséről, törékeny családi kapcsolatokról, a mély traumákba süllyedő társadalom mikromodelljéről, a provinciális ál-erkölcs sújtotta „megtévedt“ egyének életéről, vagy a diktatúrában élők szürke hétköznapjainak panoptikumáról.

 És miért érdemes általuk gyötrődniük? Mind Önökhöz szólnak, emlékeket és képzettársításokat ébresztve. Dörzsöltségükkel vagy kegyetlenségükkel szórakoztatják Önöket. Pszichedelikus zenével vagy ötletes animációkkal kápráztatják el, durva románccal vagy épp emberséggel hatják meg Önöket. Öntudatos, igazi európai filmekre hívjuk Önöket, amelyek nem véletlenül kaptak sok-sok jelölést és filmes díjakat.

És ha már a díjaknál tartunk: tudták, hogy a neves Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman idén februárban lenne 90 éves? Tíz éve éppen az ő születésnapja adta az ötletet az első Filmkarnevál megrendezéséhez. A Mesterről nem feledkeztünk meg az idén sem. Kalandos életútját a Forman vs. Forman című dokumentumfilmmel idézzük fel, filmjei közül pedig a kedvencünket vetítjük le. A Tűz van, babám! egy igazi örökzöld. Igen, biztosak vagyunk benne, hogy látták már. Éppen ezért nagyon jól tudják, hogy vásznon az igazi!

Engedjék, hogy az idei filmek levegyék Önöket a lábukról!

Adéla Gálová,

a Cseh Centrum igazgatónője  

FB esemény: https://www.facebook.com/events/1316637835475790

Jegyelővétel: február 10-től indul a Toldi mozi pénztárában és online a Toldi mozi: https://toldimozi.hu/programok/cseh-filmkarneval-2022

vagy a Távmozi: https://film.artmozi.hu/cseh-filmkarneval-2022 weboldalon.

A műsorfüzet megtekinthető itt: https://issuu.com/czechcentrebudapest/docs/cseh_filmkarneval_2022_programf_zet_toldi_mozi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.