Déryné Program

A március elején indult Déryné Program előkészítő munkái a célegyenesbe érkeztek, a program új szakaszba lépett.

Az elmúlt három hónapban a Déryné Program háttérmunkálatai során lezárultak az első jelentkezések – összesen 752 – amelyek alapján a szakmai bizottság kiválasztotta az egyes alprogramokba bekerült produkciókat, alkotókat. Elkezdődött az utaztatások szervezése, elkészült a Déryné Online projekt. Megalakult a saját társulat és jelenleg az első bemutatónk próbafolyamatai zajlanak.

A Déryné Program jelentkezést hirdetett az olyan előadó-művészeti intézmények és művészeti társulások része, amelyek szívesen vállalkoznak arra, hogy előadásaikat a székhelyükön kívül, Magyarország kisebb településein eljátsszák. Összesen 116 szervezettől 381 produkció került regisztrálásra, melyből végül a szakmai elbírálás után 41 előadás került az Országjárás alprogram előadásai közé. A cél egy műfaji sokszínűséggel bíró lista összeállítása volt, ahonnan

a programba regisztrált befogadó intézmények választhatnak. A kiválasztott produkciók között található táncjáték, családi előadás, színmű, bábelőadás, tragikomédia, történelmi játék, vígjáték, dráma, hősköltemény és musical is. A teljes lista megtekinthető a Déryné Program honlapján. (www.deryneprogram.hu)

A Déryné Program felhívást intézett azon magyarországi befogadó intézmények, állandó vagy időszakos játszóhelyek felé, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni. Ennek eredményeképpen 340 jelentkezés érkezett a programban való részvételre, velük elkezdődött az egyeztetés.

A Déryné Program elindította a Barangoló alprogramját is, ahová olyan, elsősorban fiatal – kőszínházi struktúrán kívüli – művészi társulatok, alkotóközösségek jelentkezhetnek, akik lehetőséget keresnek saját előadásterveik megvalósításához. Összesen 31 jelentkezés érkezett, melyből a szakmai elbírálók 6 db produkció megvalósítása mellett döntöttek. A program keretében így a Forrás Néptáncegyüttes Magyarok Öröksége Alapítvány, Óvóhely Kultúrbunker, Szegedi Pinceszínház, Színészek Kulturális Egyesület, KOHO Egyesület, Ördögkatlan Egyesület egy-egy produkciója készül el.

A Déryné Programhoz való csatlakozás lehetősége folyamatos, így továbbra is várjuk a jelentkezéseket mind a befogadói, mind az alkotói oldalról az Országjárás alprogramba, valamint a fiatal alkotókat, alkotóközösségeket megszólító és támogató Barangoló alprogramba!

Forrás: Nemzeti Színház – PR Iroda

Oszd meg ha tetszett

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük