Élvezze fotelból a legnevesebb gitárművészek koncertjeit a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon!

Az első hazai online fesztivál!

Fővédnök: Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke

2020. november 2 – 7.

V4 országok nemzetközi hírű művészeire fókuszál idén november 2-7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, ahol olyan kiválóságok adnak koncertet, mint Marcin Dylla (PL), Pavel Steidl (CZ), Karol Samuelcik (SLO) és Csáki András (HU) és bemutatkoznak remek fiatal művészek is, köztük a „gitár-Oscart” nyert, GFA-díjas Tritonus trió és azt is megtudhatjuk, milyen egy kilenchúros gitár. Magyarország első online fesztiválja biztosan nem marad el, a koncertek az interneten követhetők jegy-, vagy bérletváltás mellett. A koncertek kezdési időpontjához képest 12 órán keresztül nézhető, hallgatható meg minden esemény. További részletek a https://budapestguitar.com/ oldalon.

Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hét éve alapította a fesztivált, amely bemutatja a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit és évről-évre összegyűjti a klasszikus gitárzene, de általában a gitár, mint hangszer szerelmeseit. A szervezők bíznak abban, hogy az idei rendhagyó módon online megrendezett fesztivál olyanokat is meg tud szólítani, akik eddig személyesen nem jöttek el a Zeneakadémiára meghallgatni a koncerteket.

„A gitárhoz, mint hangszerhez, mindenkinek fűződnek élményei, ez az egyik legnépszerűbb választott hangszer a kisgyermekek között a zongora mellett. Mivel számos műfajban megjelenik, szinte nincs olyan ember, aki valamilyen módon ne kapcsolódna a hozzá. Amit a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon hallhatunk, az a legnemesebb klasszikus gitárzene mind technikailag mind zeneileg és a gitárirodalom alfája és omegája. Bármilyen műfajú zenét játszó gitáros vagy gitár iránt érdeklődő hallgató tehát biztosan meríthet belőle útravalót.” (Eötvös József Liszt díjas gitárművész, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál alapító-művészeti vezetője)

Idén a fesztivál művésze lesz a hangszer páratlan, legendás virtuóza, Pavel STEIDL (CZ), akit a Guitar magazin 2004-ben az év gitárosának választott. Fellép a világ egyik legtehetségesebb és legismertebb gitárosa, Marcin DYLLA (PL), akinek lemeze (Naxos) bekerült a világ tíz legjobb albuma közé. A Mucha Quartettel közösen színpadra lép a Pozsonyi Zeneakadémia fiatal és páratlan tehetségű professzora, Karol SAMUELCIK. Hazánkat egyik legsikeresebb klasszikus gitárművészünk, a Zeneakadémia tanára, CSÁKI András képviseli, aki Japántól Észak-Amerikáig elkápráztatta már a közönséget.

A fiatal művészeket is gondosan válogatták a fesztiválprogramba. Ami sportban az olimpia, az gitárzenében a GFA, a magyar TRITONUS Gitártrió 2019-ben elnyerte a GFA – Guitar Foundation of America első díját, így valóban a világ csúcsára jutottak. SIDOO Zsombor felnőttversenyeket nyert tizenévesen, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztálya után most Grazban tanul. Hedvika SVENDOVA (CZ) a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyen nyert harmadik helyezést (2014), a fesztiválon fuvolista testvérével hallhatjuk. Andrzej GRYGIER (PL) a lengyel gitárosok különlegesen nagy tehetsége, ahogy Jagoda ŚWIDZIŃSKA (PL) is, a Balti Gitárnapok kiemelt első helyezettje. Petra POLÁČKOVÁ (CZ) a virtuóz fiatal művésznőkülönleges hangszerrel, egy kilenc húros gitárral lép fel a fesztiválon.

A négy kiemelt koncertet a Zeneakadémia Nagytermében annak kiváló technikájával rögzítették, a fiatal művészek koncertjei is magas technikai kritériumoknak felelnek meg, amely maradandó élményt nyújtanak interneten keresztül is a közönségnek. További információ a fesztivál weboldalán »» https://budapestguitar.com/

Program

BUDAPESTI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL

„KÖZEL EGYMÁSHOZ”

Koncertek a V4 országok művészeivel

2020. november 2. HÉTFŐ

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

KAROL SAMUELCIK gitárművész (Szlovákia)

és a

MUCHA STRINGS QUARTETT (Szlovákia)

koncertje

Helyszín: Felvétel a Zeneakadémia Nagyterméből

2020. november 3. KEDD

20:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

HEDVIKA SVENDOVA és DOMINIKA SVENDOVA

szólógitár – gitár/fuvola duó koncertje (Csehország)

2020. november 4. SZERDA

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

JAGODA ŚWIDZIŃSKA

szólógitár (Lengyelország)

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

CSÁKI ANDRÁS

gitárművész szólóestje (Magyarország)

2020. november 5. csütörtök

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

SIDOO ZSOMBOR

szólógitár (Magyarország)

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

MARCIN DYLLA

gitárművész szólóestje (Lengyelország)

2020. november 6. péntek

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

ANDRZEJ GRYGIER

szólógitár (Lengyelország)

20:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

TRITONUS GUITAR TRIO (Magyarország)

2020. november 7. szombat

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

PETRA POLÁČKOVÁ

szólógitár (Csehország)

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

PAVEL STEIDL

gitárművész szólóestje (Csehország)

Pavel Steidl a hangszer kiemelt virtuóza, különleges személyiség, aki mindenkit elvarázsol. Koncertjei felejthetetlen élményt jelentenek, egyszerre őszinte, a végletekig virtuóz, mély zenei mondanivalókat közlő és szórakoztató. 2004-ben az év gitárosának választották.

Rakovníkban született (Cseh Köztársaság). 1982-ben a Radio France párizsi nemzetközi gitárversenyen elért első helyezése óta egyike generációja legünnepeltebb szólistáinak. 1987-ben úgy döntött, hogy Hollandiába emigrál, ahol hosszú évek tanulását, majd számos művész inspiráló hatását követően sikerült kialakítania saját stílusát, amely egyszerre támaszkodik a 19. századi gitárirodalom korabeli hangszerekkel előadott interpretációjára és a világzene elemeire. Zenét is szerez, koncertjein gyakran saját művei csendülnek fel. A világ több mint 50 országában hallhatta már a közönség, köztük Kanadában, az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, Japánban, valamint Európa, továbbá Dél- és Közép-Amerika országaiban. Az olasz Guitart magazin felhívását követően az olvasók őt választották 2004-ben az év gitárművészének.

Marcin Dylla tizenkilenc nemzetközi zenei versenygyőzelemmel a háta mögött végigkoncertezte már a világ legnagyobb koncerttermeit. A kritikák az világ egyik legtehetségesebb gitárosának nevezik, nem ok nélkül. Különös öröm számomra, hogy kisgyermekkora óta ismerem, zsűriztem őt különböző versenyeken, végigkövethettem művészi pályáját.

Dylla a klasszikus gitár elitjébe tartozik. Többek között elnyerte 2007-ben a világ legnevesebb gitárversenyeként ismert Guitar Foundation of America nemzetközi verseny első díját is. Az aranyéremmel együtt járt egy 50-nél is több állomásos turné Észak-Amerikában, Kanadában és Mexikóban, egy élő koncertfelvétel a Mel Bay Publications és egy CD-felvétel a Naxos gondozásában, mely utóbbi 2008 szeptemberében bekerült a tíz listavezető album közé. A ’Wawel Royal Castle at Dusk’ címet viselő élő koncertfelvételét 2010-ben jelölték az amerikai Grammy-vel egyenértékű Fryderyk Díjra az év klasszikus szólóalbuma kategóriában. 2016-ban a Concertgebouw-ban debütált, majd a San Francisco Conservatory of Music vendégoktatójaként tevékenykedett. A közelmúltban Mexikó és Chile mellett nagyszámú koncertet adott Ázsia számos pontján is, majd a Carnegie Hallban mutatkozott be, amit egy kéthónapos észak-amerikai turné követett.

Karol Samuelcik játékát átgondolt, mély zeneiség, könnyed technikai megoldások, szuggesztív, kiegyensúlyozott interpretáció jellemzi. Ő a legfiatalabb a kiemelt művészek közül, a Pozsonyi Zeneakadémia professzora.

1991-ben született a szlovákiai Banská Bystricában, a pozsonyi zeneakadémián Jozef Zsapka irányította művészi fejlődését.  Jelenleg már maga is a pozsonyi Zeneakadémia oktatója. Karol Szlovákián kívül számos országban, így többek között Spanyolországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, a Cseh Köztársaságban, Olaszországban, Szerbiában, Magyarországon, Görögországban, Kínában és Hongkongban is koncertezett. 2019-ben került sor élete első dél-amerikai turnéjára, ahol a régió valamennyi jelentős nagyvárosában színpadra lépett. Szólistaként rendszeresen dolgozik hazai és nemzetközi zenekarokkal, valamint a fesztiválon is fellépő Mucha Quartettel.

Számos első díja közül kiemelkedik a J.K. Mertz Nemzetközi Gitárverseny (2012) és a Thaiföldi Nemzetközi Gitárverseny (2016), valamint fontos, hogy 2012-13-ban elnyerte a Yamaha Music Foundation of Europe ösztöndíját is.

Csáki András, Ha Magyarország legsikeresebb klasszikus gitárosát kellene megnevezni, gondolkodás nélkül Csáki Andrást kell megemlítenem. Őt is zeneiskolás kora óta ismerem, aztán 2002-2007 között a Zeneakadémián akkor elinduló gitár tanszak legelső évfolyamában tanítványom volt. Tizenhat éves korától számtalan nagy nemzetközi versenyt megnyert, majd a diplomakoncertje, az egy év amerikai kitérője és a Zeneakadémia doktoriskolájának elvégzése után mára már a kollégám, együtt tanítunk a Zeneakadémia gitár tanszakán.

Csáki András generációjának kiemelkedő gitáros egyénisége. Játékának szuggesztivitása és érzékenysége a világ számos koncerttermének hallgatóságát magával ragadta Japántól Észak-Amerikáig. Szakmai lapokban több kritikus is kiemelte, hogy fölényes hangszeres tudásával sosem él vissza, technikáját mindig a zenei elképzeléseinek szolgálatába állítja. 11 nemzetközi verseny győztese és összesen 30 nemzetközi verseny díjazottja. Szólókarrierje mellett kiemelt szerepet szentel a kamarazenének is. Szívügyének tekinti a magyar kortárs szerzők gitárra komponált szóló és kamaraműveinek bemutatását, népszerűsítését. Négy szóló lemeze jelent meg, többek között a Naxos kiadó gondozásában. 2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 2009-ben Junior Prima Díjat kapott zeneművészeti díját, 2015-ben az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérem első gitárművész kitüntetettje.

HEDVIKA ŠVENDOVÁ első nemzetközi versenye az általunk szervezett 2014 évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny volt, ahol harmadik helyezést ért el, azóta számos verseny díjait mondhatja már magáénak. A gitáron kívül zongorán, hegedűn és fuvolán is játszik, s utóbbi hangszerrel több dobogós nemzetközi helyezést is elért.

JAGODA ŚWIDZIŃSKA Tavaly az első Balti Gitárnapok nemzetközi versenyének zsűrielnökeként hallottam őt: Jagoda a rangos verseny kiemelt első helyezettje volt! Ez a versenygyőzelem csak egy a hosszú listából: több nemzetközi verseny fődíját hozta már el azóta.

SIDOO ZSOMBOR Generációjának egészen különleges tehetsége. Évekig tanítványom volt, első gitárosként került be a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába. Tizenévesen már több nemzetközi versenyt nyert, felnőttek között is. Jelenleg Grazban tanul Paolo Pegoraro olasz professzornál.

ANDRZEJ GRYGIER A lengyel gitárosok egy különlegesen nagy tehetsége, már fiatalon számtalan versenygyőzelemmel a háta mögött.

TRITONUS GITÁRTRIÓ GFA-győztesnek lenni a legnagyobb kitüntetés a gitár nemzetközi versenyei közül. Az USA-beli verseny a hangszer legrangosabb nemzetközi megmérettetése. Ez a trió 2019-ben elérte ezt, amire mi magyarok nagyon büszkék lehetünk!

PETRA POLÁČKOVÁ kivételes muzikalitása, virtuozitása és számos első díja eredményeképpen számos helyen koncertezett már a világban: most egész különleges műsorral és egészen különleges hangszerrel, egy kilenc húros gitárral hallhatjuk őt.

A fesztivál koncertjeiről és a jegyvásárlási lehetőségekről a http://www.budapestguitar.com oldalon található bővebb információt. Az online koncertek a meghatározott koncertkezdési időponttól, 12 órán keresztül, a koncertekre előzetesen megvásárolt jegyekkel tekinthetők meg.

Oszd meg ha tetszett

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük