Esztergályos Cecília ismét próbál, ezúttal uzsorásnöt alakít

Február elején tért vissza a színpadra Esztergályos Cecília, az Újszínház Kossuth-díjas művésznője. Munkabírása hihetetlen: jelenleg újabb darabban próbál, miközben estéről estére teltház előtt játszik a színpadon. A Feltámadás Makucskán című előadásban uzsorásnőt fog alakítani, természetesen olyan lendülettel, ami mindenkit magával ragad. Villáminterjú Esztergályos Cecíliával.

A Feltámadás Makucskán darab szereplői jellegzetes figurák, olyanok, akikhez hasonlót szinte mindenki ismer. Önt mi fogta meg leginkább ebben a karakterben?

– Az én gyermekkoromban is voltak ilyen nők, akik itt maradtak a múltból, nagyon jól emlékszem rájuk- mesélte a színművésznő. – Foszlott ruhában, foszlott rókaprémben őriztek meg valami méltóságot a letűnt időkből. Terka mama egy isteni jó karakter: uzsorásként szedi meg magát a faluban. Noha a többiek nem nézik jó szemmel ténykedését, ez a nő nagyszerű érzékkel fektet be -néha akár kétes üzletekbe is. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy halálakor sokan fellélegeznek, akik tartoztak neki. Arra azonban senki sem számít, hogy a település temetőjében nyugvó halottak feltámadnak, komoly bonyodalmakat okozva az élőknek. Az általam játszott Terka mama is visszatér, hogy behajtsa az adósságokat.

Az Újszínházban zajló próbafolyamat során mennyire sikerült megtalálni a közös hangot a rendezővel, Nagy Viktorral és a színészkollégákkal?

– Nagy Viktorral először a Sári bíróban dolgoztam együtt, kölcsönösen értjük és figyeljük egymást. A kollégáim között van, akivel már korábban is játszottam, van akivel most hozott össze először a sors. Szeretem őket és jó a hangulat. De hogy őszinte legyek, én már azt várom, hogy közönség előtt játszunk.

A darab során nem mindennapi alaphelyzetből bontakozik ki a konfliktus: a feltámadt halottak vissza akarnak térni ahhoz az élethez, amit a halálukkal kénytelenek voltak hátrahagyni. Önnek mi lenne az első dolga, ha feltámadna?

– Ha lenne feltámadás, azt jelentené, hogy minden szerettem, akiket valaha elveszítettem, újra velem lehetne. Így hát az első dolgom az lenne, hogy örülnék az életnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.