Ismét pesszimistábbak a vállalkozások

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 350 cégvezető véleményét kérdeztük cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól.

A 2022. januári adatfelvétel eredményei szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintjének 2020. tavaszi mélypontot követő javuló tendenciája megszakadt, 2021 októberéhez képest a Negyedéves Konjunktúramutató +37-ről +32 pontra csökkent.

Negyedéves Konjunktúramutató jelenlegi értéke a 2021. júliusi szintnek feleltethető meg, egyben lényegében megegyezik a koronavírus-járvány kitörését közvetlenül megelőző, 2019. második félévi, illetve 2020. januári adatokkal.

  • Az almutatók esetében megállapítható, hogy a vállalkozások vezetői a várható kapacitáskihasználtság kivételével pesszimistábban ítélik meg a vizsgált szempontokat a 2021. októberi szinthez viszonyítva.
  • A legnagyobb mértékű (17 pontos) romlás a beruházások várható szintjének megítélésére vonatkozóan tapasztalható.
  • Az elmúlt féléves termelési szint megítélése viszont kiemelkedő mértékben javult az egy évvel ezelőtti időszakhoz viszonyítva.

A kutatásról további részleteket a mellékletben és az alábbi linken találnak:  https://gvi.hu/kutatas/660/a-gvi-2022-januari-negyedeves-konjunkturafelvetelenek-eredmenyei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.