A Magyar Sommelier Szövetség idén hatodik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján.

Ebben az időközben komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és  magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás szinvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.  

A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok  hozzák meg egyhangúlag és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához. 

A Magyar Sommelier Szövetség kilenc éve alakult és azóta folytat aktív tevékenységet annak érdekében, hogy  bővüljenek a tagok szakmai fejlődésének lehetőségei, például versenyzési tapasztalatok révén is, valamint erősödjön az együttműködés a társszervezetekkel.  

A díjazottak nevét ezúttal a budapesti Kárpáti Étteremben  megtartott sajtótájékoztatón jelentette be Slezsák Zoltán elnök.  

Termelő kategóriában a szekszárdi Schieber Pincészet kapta az elismerést. Ez a négy évtizede alapított családi birtok  mintegy 30 hektáron gazdálkodik, szőlőültetvényeik nagyobb része a kiváló adottságú Baranya-völgy dűlőiben terem. A fajtaösszetételt a kékszőlő határozza meg, amelynek művelése során nagy hangsúlyt fektetnek a környezet kímélésére. Ezek feldolgozása a lehető legkíméletesebben történik, többségük fahordós érlelés után kerül forgalomba. Az utóbbi időben nemzetközi borversenyeken is számottevő sikereket érnek el.

Kereskedő kategóriában Kató András, a Mitiszol / Terroir Klub alapító társtulajdonosa és ügyvezetője érdemesült a díjra. Ez a vállakozás közel másfél évtizede foglalkozik olyan borok forgalmazásával és népszerűsítésével, amelyeket vegyszermentesen termesztett szőlőből állítanak elő, mesterséges adalékanyagok felhasználása  nélkül. Missziónak tekinti, hogy a hazai termelők által készítettek külföldi fogyasztókhoz is eljussanak, aminek köszönhetően ma már több észak-európai ország üzleteiben és éttermeiben is elérhetőek.  

Vendéglátó kategóriában az egri Macok  Bisztró részesült az  elismerésben. A vár közvetlen szomszédságában működő, a vidéki éttermek sorában több listán is évek óta előkelő helyre sorolt családi vállalkozás döntően helyi kistermelőktől szerzi be az alapanyagokat, amelyekből gondos odafigyeléssel készülnek a gasztronómiai élményt kínáló fogások. Gondosan összeállított az itallap, a választékban számos kiváló helyi borász tételei viszik a prímet. Borboltot is üzemeltetnek, amelyben hazai különlegességek is megtalálhatók.

Szakíró kategóriában Viniczai Sándor lett a díjazott, aki okleveles kertészmérnök végzettséggel harminc éve a Magyar Mezőgazdaság  országos hetilap munkatársa. Rendszeresen jelennek meg borral kapcsolatos írásai, egy ideje a Borászati  Füzetek felelős szerkesztője is. Tapasztalt borbíráló, hazai és nemzetközi versenyeken gyakran vesz részt a zsűri munkájában.  Tagja a Magyar Bor Akadémiának és a Magyar Borszakírók Körének. Az « Év szakújságírója » lett 2012-ben, a Soó Rezső szakmai díjat 2017-ben kapta meg.

Oktató kategóriában Horkay András nyerte el a díjat.  Külföldi tanfolyamok elvégzése után felsőfokú borismereti képzettségekkel rendelkezik, valamint megszerezte az azok oktatására jogosító diplomákat, valamint a nemzetközi borakadémikusi címet is. A budapesti székhelyű Central European Wine Institute tulajdonos-igazgatója 2010-től. Az Országos Borszakértő Bizottság  elnöki posztját 2013 – 2018 között töltötte be. Hazai rendezésű borversenyeken rendszeresen bírálóként működik közre.A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át. 

MASOSZ PAR EXCELLENCE – 2019 – DÍJAZOTTAK MAGUKRÓL

Termelő kategória: SCHIEBER PINCÉSZET

Borászatunk 1978 óta működő vállalkozás családi szőlőbirtokként Schieber pincészet néven, 30 hektáron foglalkozunk szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Különös figyelmet fordítunk a kiváló minőségű alapanyag előállítására és feldolgozásra, művelési rendszerünket környezetkímélő integrált termesztés technológia jellemzi. Pincészetünk 3 pincéből áll, mely 3.000 hektoliter tárolóteret rejt magában. Zömében fahordós érleléssel előállított vörösborokat forgalmazunk. Borszaküzletünkben palackos, valamint folyóbort kínálunk a szekszárdi borok kedvelőinek. 

A Schieber Pincészetben mindenki a Baranya-völgy szerelmese: itt található az ültetvények jelentős része, azaz: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és kékfrankos, összesen 23 hektáron , ezzel pincészetünké ott  a legnagyobb terület. A tőkék többsége 15-25 éves, de hamarosan termőre fordulnak új telepítéseink is , a kékfrankos, dornfelder, syrah ültetvények. Ez a terület a Szekszárdi Dombság része, melyet a Sárköz, a Völgység patak és a Lajvér patak völgye fog közre. Szekszárd várostól nyugati irányban elhelyezkedő, jellemzően erős függőleges tagoltságú dombvidék sűrű és mély völgyhálózattal, lösz borította völgyközi hátak, kiemelt fennsíkok, dombtetők és csuszamlásos lejtők jellemzik. Földtani felépítése: üledékre települt vörösagyag és lösz. Alacsonyabb dombhátakon mészlepedékes agyag és lösz.

Kereskedő kategória: KATÓ ANDRÁS – Mitiszol/TERROIR KLUB

Borász szakmérnök, WSET nemzetközi bordiplomás (DIP WSET).

Szakmai előéletem: 1994-től 1997-ig  Bortársaság – résztulajdonos partner és kereskedelmi vezető;1997 – az első magyar hipermarket (CORA) italbeszerzője;

1998-2000 – Borbarát Magazin – főszerkesztő-helyettes / borszakíró; 2000-2005 – Monarchia Borászati Kft – kereskedelmi igazgató, majd társ ügyvezető igazgató;

2006 óta – Mitiszol.hu/Terroir Club – alapító társtulajdonos és ügyvezető – elsőként kezdtem Magyarországon a természethű borok népszerűsítésével foglalkozni 

Egyéb szakmai munka: tanácsadás borászatoknak és más kereskedelmi cégeknek,

az Országos Borszakértő Bizottság tagja  6 éven keresztül.

Örülök, hogy a termelésben egyre több birtok választja a természethű filozófiát, ami reményt ad a fenntartható mezőgazdaság számára. Örülök, hogy az éttermekben egyre több sommelier érdeklődik a természethű borok iránt. Örülök, hogy a borfogyasztó közönség tudatosan választó rétege növekszik. Nem utolsósorban pedig arra is büszke vagyok, hogy a cégünk fenn tudott maradni a farkastörvények uralta piacon, úgy, hogy nem kellett eddig a stratégiánkat feladó kompromisszumokat kötni. Cégünk a magyar borok exportjával is sikeresen foglalkozik.  A külföldi birtokok hazai képviseletével azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen izgalmas borok léteznek kontinensünkön. Francia, német, osztrák, spanyol, olasz, szlovén, horvát barátainkat képviseljük Magyarországon. Fogyasztásunk színesítésére szeretnénk ajánlani a külföldi borokat. Nem a magyar bor helyett kell külföldit inni. Azért is fontos, hogy ismerjük az európai borokat, mert így jobban el tudjuk helyezni a magyar borokat a piaci versenyben – bortermelőként, kereskedőként, sommelier-ként és fogyasztóként is. Így kapcsolódik össze a dolog az exporttal. Ismerve a folyamatokat, termékeket, amik irányítják a piacot, jobban tudjuk, hol vannak lehetőségeink. Sikeresnek tartom magyar borászaink külpiaci képviseletét, Svédország, Norvégia, Dánia, Anglia és Belgium sok éttermében és borboltjában ott vannak már a természethű magyar borok, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Vendéglátó kategória: MACOK BISZTRÓ

Az egri Macok Bisztrót, az Imola Udvarház Dessert Hotelt és a Brumbrum büfét 2 család üzemelteti.

Séf: Macsinka János, akit méltán nevezhetünk Eger séfjének; Étteremvezető: Szternák Péter, igazi házigazda és dekoratőr; Kontrolling: Csorba Éva, János felesége; Sales&Marketing: Dudás Tímea, Péter felesége.

A bisztrót 2014. elejétől üzemeltetjük, a területünkön több éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk. A szakma és a Vendégek szeretete, a szívvel-lélekkel való hozzáállás meghozta az eredményét, a Macok Bisztró az elmúlt években számos szakmai elismerést, pozitív vendég-visszajelzést kapott. A Macok a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja és az ország 8. legjobb vidéki étterme a Dining Guide szerint, egy játékosan elegáns gasztronómiai élményt kínáló bisztró, ahol a helyi és környékbeli alapanyagok nem csak a tányéron jelennek meg. Az alapanyagok kiválasztásánál megkerestük a környék legjobb kistermelőit, akik elsőrendű nyersanyagokat biztosítanak, mint például a szilvásváradi pisztráng vagy a bükki sajtkülönlegességek, melyek az arculatunk részeivé váltak. Szeretjük a hagyományos, régi ízeket felidézni, de megjelenésben kicsit újra gondolva tálalni.

A Macokban található Peti borboltja (Peti’s Wineshop), ahol az ország neves borászataitól összeválogatott különleges tételek, Egerben kizárólag nálunk, kis tételben is elérhetőek, kedvező, bolti árakon.

2017-ben nyitottuk meg a Brumbrum  büfét, ahol egyszerű, regionális ételeket kínálunk, amelyek a látványkonyhában készülnek el, széles italkínálattal az ország számos borvidékéről, különleges kávékkal, házi süteményekkel és hétvégén reggelivel várjuk Vendégeinket! A brumbrum az ország 17. legjobb vidéki étterme a Dining Guide szerint.

Az Imola Udvarház Dessert Hotelben gasztro élményekkel és édes álmokkal várjuk Vendégeinket az egri Vár közvetlen szomszédságában, a történelmi belváros sétáló övezetében. A szobákból csodálatos kilátás nyílik Egerre és az egri Várra. Az Imola Udvarház az ország top 10 vidéki butik hotele közé került a Gault & Millau kalauz értékelése szerint.

Az elmúlt években szerzett díjaink, elismeréseink: https://www.imolaudvarhaz.hu/csapatepito-programok/esemenyek-hirek/184-elismeresek-dijak.html.

Szakíró kategória: VINICZAI SÁNDOR

Okleveles kertészmérnök és vizsgázott borszakértő, több, mint harminc éve a Magyar Mezőgazdaság  országos hetilap újságírója. Két évtizede erősíti az ágazat egyetlen tudományos lapját, az idén 150 éves  Borászati Füzeteket, korábban társszerkesztőként, majd felelős szerkesztőként. Számtalan boros cikk kerül ki a kezei közül. Borbírálatra való alkalmasságból és borismeretből 2002-ben vizsgázott, így okleveles borbíráló lett. A mai napig számos hazai és nemzetközi borversenyen vesz részt bírálóként. 

A Sajtó Borrend tagjává 1994-ben választották. Esküjével fogadta, hogy a borrendet és a magyar bor ügyét fogja szolgálni. 2010 óta a Csurgói Csokonai Borlovagrend 

alapító tagja, majd a budafoki Promontórium Borlovagrend fogadta soraiba. A Magyar Bor Akadémia rendes tagjai közé 2012-ben vették fel, valamint még abban az évben elnyerte az „Év szakújságírója” címet. A Magyar Borszakírók Körének alapító tagja, rendezvényeinek aktív résztvevője. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2017-ben Soó Rezső-díjat, a MÚOSZ Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztályának kitüntetését adományozta számára.

Oktató kategória: HORKAY ANDRÁS 

DipWSET; Nemzetközi Borakadémikus (Associate member of Institute of Wines & Spirits, Dip WSET) Wine and Spirit Education Trust, WSET, London (Egyesült Királyság) 2012-

Okleveles felsőfokú borismereti előadó-oktató (Certified Wine Educator, CWE) Wine and Spirit Education Trust, WSET, London (Egyesült Királyság) 2012-

Igazgató, tulajdonos Central European Wine Institute, CEWI 2010-

Az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) Elnöke 2013-2018

A Villányi borvidék hivatalos szaktanácsadója 2016- , A magyar borok hazai és külföldi, független, hivatalos népszerűsítője, 2012- , Prowein Düsseldorf magyar kóstoló stand vezetője 2014-2016   , Prowein China magyar kóstoló stand vezetője 2015, Prowein Asia magyar kóstoló stand vezetője 2016, London Wine Fair magyar kóstoló stand vezetője 2012; 2016;

Hivatalos külföldi magyar borpromóciók szervezője és előadója, London, Berlin, Madrid, Milánó, Düsseldorf, Varsó, Stockholm, Helsinki, Peking, Shanghai, Hongkong, Los Angeles. 2012-

Hazai borversenyek zsűri tagja, Országos Borverseny, Külügyminisztérium bora kiválasztás, Siklósi Borverseny, Villányi Borverseny, Somlói Borverseny, Pannon Top 25, Portugieser du Monde;Borszakmai publikációk, edukációs cikkek, Vince magazin 2016-Vendéglátás: aTabáni Terasz Étterem tulajdonos, vezető 2002-2012, Résztulajdonos, vezető QUQ Étterem és Reggeliző Apáczai Csere János u. 7. HU-1052 Budapest (Magyarország) Résztulajdonos, vezető 2012-, Résztulajdonos, vezető Divin Porcello Sonkabár Apáczai Csere János u. 7. HU-1052 Budapest (Magyarország) 2012-, Résztulajdonos, Jacques Liszt pékség Apáczai Csere János u. 7. HU-1052 Budapest (Magyarország) 2012-

Oszd meg ha tetszett
0
Kategória: Gasztronómia

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük