Könyvek,  Kultúra

Koroknay Klári: Szubkulti novellák

A PROGRAMFÜGGŐK EGYIKE: LILI MÁLNA

Egyszer a belvárosban volt és úgy érezte, hogy kivételesen nem bulira volna szüksége, hanem inkább csak netezne. Az Október 6. utcába vette az irányt, a CEU egyik számítógéptermébe.

Útja a Moni’s Diamond mellett vezetett el, aminek közelében komoly nyüzsgést érzékelt. Kint is és bent is elegáns, fekete-fehérbe öltözött urakat és hölgyeket látott, márkás autókat és a mindezt őrző, figyelő szemeket, biztonsági embereket. Izgalom lett rajta úrrá, elvégre programfüggő volt, érezte magába a lüktetést, neki ide be kell mennie! Na és, hogyan? Utcai öltözékben volt, sötét barna velúrkabátban, piros sállal, fekete hátitáskával, így kirívó lett volna még az is, ha csak egy pillanatra megáll ott. Véletlenül sem akarta, hogy felfigyeljenek rá, úgy tett, mint egy érdektelen járókelő, a fejét sem kapkodta, egyenesen előre nézett. Pedig bezsongott, mint lepkét a fény, úgy vonzotta a rendezvény. De továbbment, hogy előkészületeket tegyen, a CEU számítógép termében gyorsan ledobálta magáról a felesleges cuccokat, a táskát, kabátot, sálat és sietett vissza a Moni’s Ékszerbolthoz. Kicsit fázott az utcán fekete zakójában, de már nem volt kirívó, hanem képes lett a beazonosulásra, hogy észrevétlen bejusson.

Odabent elsőként az olasz nagykövetet ismerte fel, aki a feleségével volt jelen. Lili Málna meghúzta magát és figyelt, mégsem sikerült rájönnie, hogy mi volt az esemény apropója, kik és miért rendezték. Pezsgőt és falatkákat kínáltak a vendégeknek és távozáskor mindenki, – ahogy ő is -, kapott egy ezüst pillangós medált vékony ezüstláncon, goodbye ajándék gyanánt. Megköszönte, majd nyugodtan mehetett netezni, amúgy nem bírt volna magával, elvégre programfüggő volt!

* * * * * * * * * * * * * * *     * * * * * * * * * * * * * * *          * * * * * * * * * * * * * * *       * * * * * * * * * * * * * * *        

KÖNYVBEMUTATÓN A HOTEL ASTORIÁBAN –  BUSINESS FIRST

„Kényes feladatra vállalkozott Debreczeni József. És nem csupán a téma miatt. Hisz „A 2006-os ősz” című könyv az utcai zavargások időszakáról és hátteréről szól, mindazokról az eseményekről és politikai összefüggésekről, amelyek végül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondásához (majd a szocialista párt súlyos vereségéhez) vezettek. Debreczeni József most a Demokratikus Koalíció alelnöke, a párt vezetője pedig a volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc.”

– Akkor még nem voltam potyázó!

– Tudom, fizetős voltál!

Novemberben a Hotel Astoriában tartózkodtak hárman a csapatból, egy könyvbemutató kapcsán: Lili Málna, Nőcsábász és Csiga Janó. Utóbbi nosztalgiázott és azt elevenítette föl, hogy régen ide jártak sörözni a haverjaival és fizettek a fogyasztásért. Akkorra ez már szinte elképzelhetetlen volt róla, olyannyira megváltozott, az élősködés lett az élete, fizetni nem akart semmiért! Miközben várakoztak a könyvbemutató kezdetére. Nőcsábász az aktuális barátnőjéről beszélt, neki ez volt az állandó témája, a nők, a nők és hogy melyiknél alszik éjszaka. De a nőkön kívül könyvekre is hajtott, sok-sok könyvbemutatón vett részt, ahonnan sajtópéldányokat gyűjtött be nagy szorgalommal. Sajtósnak adta ki magát, pedig már régóta nem volt az, csak szélhámoskodott, azért hogy valamivel később egy ismerős antikváriusnál eladhassa ezeket a bizonyos könyveket. Üzlet az üzlet! Még a könyvbemutató kezdete előtt Nőcsábász kérdőre vonta Lili Málnát:

– Tényleg lespangliztad a Tituszt, azt a mogorva vénembert?

– Mit csináltam vele?

– Orálisan kielégítetted?

– Nem! Ez csak Irika koholmánya, ő terjeszti rólam! 

„Nem hiába volt ott délben az Astoria Szállóban többek között Herényi Károly, Kerék-Bárczy Szabolcs, Bauer Tamás, Kuncze Gábor és Niedermüller Péter, és dedikáltattak már a műsor előtt a legtöbben. A kérdező Vágó István a szocialista idők nagy történészétől, Ormos Máriától kérdezte meg, hogy volt-e annak történelmi előzménye, hogy a Fidesz 2006. október 23-án az Astoriára szervezett nagy tüntetést. Ormos szerint nincsen, úgyhogy ez eleve nagyon gyanús. Előtte viszont még küzdött a mikrofonnal,…“

ÁTKOZOTT IRIKA! Lili Málna fortyogott magában, az ukrán nő alaposan hírbe hozta, ráadásul nem csak ezzel kezdte ki, hanem sok minden mással is megdobálta. Sokadszor mérgelődött ezen és továbbra sem tudta a megoldást, hogyan védekezhetne ennek a kirafinált és alattomos nőszemélynek a támadásai ellen. Igazi megváltás volt a számára mikor elkezdődött a könyvbemutató, mert lekötötte erősen cikázó gondolatait. 

„A rendőrség csapdahelyzetbe került. Egyrészt kötelessége volt feloszlatni a nem bejelentett, erőszakos szélsőjobboldali tüntetőket, másrészt megvédeni az Astoriához hívott demonstrálókat. Ráadásul a sok esemény és a Budapesten tartózkodó külföldi delegációk miatt a szokásosnál is kevesebb rendőr állt rendelkezésre. Ugyanakkor egy magas rangú holland rendőrt idézve Debreczeni közölte: a gumilövedék nem okoz sérülést, mármint annak nem, aki a rendőri felszólításnak eleget téve elhagyja a helyszínt.”

Csiga Janó pont akkorra élénkült fel és odaadóan kezdte el hallgatni a 2006 őszéről szóló eszmecserét. Mint később kiderült, azért mert neki is voltak személyes megtapasztalásai ebből az időszakból. Napokon keresztül élesben követte az eseményeket, ott volt az egyik gócpontban, a Blaha Lujza téren és környékén, közelről látta az összecsapásokat. Például mikor kiverték valakinek a szemét, aki nem állt tőle túl messze. Hogy kihúzkodták az embereket az étteremből és megverték őket, hogy 25 fős rohamosztagok nyargalásztak és ütlegelték, akit csak értek. Csiga Janót megkímélték ugyan, de végignézte azt, hogy a Rókus Kórház előtt ácsorgó férfinek egyszerre többen nekimentek és addig verték, amíg az a földre nem került, majd rugdosni kezdték.

„Más kérdés, hogy a 2006-os eseményeket átértelmező jobboldali propagandát ismerve Vágó István állításával aligha lehet vitatkozni: „arcátlan történelemhamisítás játszódik le a szemünk előtt”. Debreczeni József ehhez annyit fűzött hozzá, hogy általa tisztelt személyektől még a baloldalon is megjelennek olyan vélemények, amelyek nem ismerik – vagy figyelmen kívül hagyják – a tényeket. Így például azt, hogy 2006 őszén több rendőr sérült meg, mint civil, és több rendőrrel szemben indult eljárás, mint randalírozó ellen.”

Minden emlék nagyon megmaradt benne. És volt még valami, amin azt mondta, soha nem tud majd napirendre térni. Egy rendőrautóból kiszállt négy civil ruhás férfi, sebtében csuklyát tettek a fejükre és támadásba lendültek. De nem a tömeget célozták meg, hanem a rendőröket. Csiga Janó alig hitt a szemének! Rendőrök támadtak rendőrök ellen, nem is kis agresszivitással! Lili Málna még sosem látta ilyen komornak az elbeszélő Janót, amiből megérezte 2006 őszének a súlyát. A könyvbemutató végeztével ők ketten rámentek az Astoria éttermében a sütikre és az üdítőkre, illetve a könyvbemutatót követő fogadásra, Nőcsábásznak azonban még „dolgoznia” kellett, megszereznie magának az őt legkevésbé sem megillető sajtópéldányt. BUSINESS FIRST!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ÉSZREVETTÉK BELÓGÁSUKAT AZ ÜGETŐ SZILVESZTER VIP-JÉBE 

Mikor Lili Málna kiszállt a metróból a Pillangó utcánál, egészen megrémült, mert egy hatalmas kígyózó sort pillantott meg. Ráadásul a metróból kiszállók többsége is becsatlakozott, tovább növelve a sor hosszúságát. Mintha mindenki a Kincsem Parkba igyekezett volna! A programista nő nem követte a példájukat, ahelyett hogy beállt volna a sorba, lelassította lépteit, és gondolkozott mit csináljon. Csak azt tudta, hogy ő nem fog beállni a sorba. Ha ezen múlik, hogy bejusson már föl is adta a próbálkozást, megy innen, akkor az Ügető Szilveszter számára elmaradt.

14:00 I. FUTAM  / 14:30 II. FUTAM  / 14:40 Az év lova: Quelindo és a legeredménye- sebb magyar tenyésztésű telivér: Megkapó köszöntése (gyep)  / 14:55 Parádé – III. FUTAM – Zenthe Ferenc Emlékverseny – Trimedio Kupa  / 15:00 III. FUTAM – Zenthe Ferenc Emlékverseny – Trimedio Kupa  / 15:10  Az év ugrólova: Diplomata és az év agara: Rally köszöntése (gyep)  / 15:25 Díjátadás (III. futam) Zenthe Ferenc Emlékverseny – (színpad)  / 15:35 Parádé – IV. FUTAM – Bubik István Emlékverseny  / 15:45 IV. FUTAM – Bubik István Emlékverseny  / 15:55 Az év ügetőlova: Rinette Streamline és a legeredményesebb magyar tenyésztésű ügető: Time To Say Goodby köszöntése (gyep)  / 16:05 Díjátadás”

Lassú lépésenként araszolgatott előre a tömött sorban várakozók mellett. Egy lépcsőhöz jutott, miután azon lement, már meglátta a hosszú sor elejét is. Két nagydarab biztonsági őr állt a bejáratnál, két fiú pedig jegyeket árult egy asztalnál, de mintha nem lett volna különösebb rutinjuk, mert igen lassan haladt a jegyek eladása. Lili Málnára nem szólt rá senki, elöl állhatott és nézelődhetett. Arra a pillanatra várt, amikor beléphet majd észrevétlenül. És akkor azt látta, hogy az egyik jegyeladó fiú föláll és távozik, szép lassan teszi, pont úgy ahogy addig a jegyeket is árulta. Ezután már csak egyetlen fiú szolgálta ki a hosszú tömött sorban ácsorgó rengeteg didergő embert! HIHETETLEN! – csodálkozott Lili Málna. Pont akkor jött el az a pillanat amire várt, hogy HUPSZ, beléphetett volna. De saját magán is meglepődve, tovább állt a helyén, sőt még az egyik őrt is megszólította:

– Elnézést kérek, de kilométeres sor áll. Nem lehetne, hogy többen árulják a jegyeket?

– Én már mondtam a szervezőknek, de hiába!

– Majdnem a metróig ér a sor!

– Hallod, a metróig ér a sor?! Nem merek kimenni, mert még megvernek!

Egyik őr együtt érző volt a hidegben didergő tömeggel, jól tudta, milyen rossz a hidegben kint állni. Másik őr nem szólt semmit, de a gesztusaiból ugyanazt lehetett kivenni, tisztában van vele, hogy másként kéne, de nincs beleszólása neki sem.

Lili Málna már odabent lépkedett az Ügető területén, (a következő adandó alkalmat nem hagyta ki, és belépett észrevétlen), de még nagy utat kellett megtennie. A pálya másik oldalára szeretett volna eljutni, a sajtósok gyülekező helyére, ott beszéltek meg találkozót egy Bajszos úrral. Útközben nagyon fázott, mert azt mondta neki előző nap a férfi, hogy ne legyen rajta kabát, úgy könnyebben bemehetnek majd a VIP-be. Öltözzön jól alá, hogy ne fázzon, de kabátot, azt ne hozzon, elég lesz egy vékony orkán, amit majd összehajt, és úgy tud eltüntetni a táskájába, mintha az nem is lenne! Lili Málna szófogadó volt, kabát nélkül, orkánban és fázva, sietve tette meg a nagy utat, aztán beült a sajtósokhoz és várakozott. Ivott egy teát, próbált felmelegedni. Előbb nem ismert senkit, majd jött egy sportfotós, Elefántfülű a nagyfiával, (a fiút szinte mindenhova magával cipelte). Váltottak a fotóssal néhány szót, majd Lili Málna várakozott tovább, és nem hiába, mert belépett az ajtón Bajszos úr, aki szintén váltott pár szót Elefántfülűvel, ivott egy ásványvizet majd azt mondta, amit az indulás előtt szokott mondani: ÁJDE! – és már mentek is a VIP felé, őket semmi más nem érdekelte.

„16:20 V. FUTAM  / 16:30 Championok köszöntése – (színpad)  / 16:55 VI. FUTAM  / 17:05 Kupa győztesek köszöntése mindkét szakágban (színpad)  / 17:25 VII. FUTAM  / 17:30 Sztárvendég Wolf Kati (fűtött buli sátor)  / 18:00 VIII. FUTAM  / 18:20 Parádé – Lovaregyleti Díj  / 18:30 IX. FUTAM – Lovaregyleti Díj  / 18:40 Lovaregyleti Díj díjátadása (színpad) / 19:00 X. FUTAM – B.Ú.É.K. 2016 Hendikep /19:10 Tűzijáték”

Levették az orkánkabátjukat, és eltüntették a táskájukba, elegánsan voltak felöltözve. A lifthez mentek, Lili Málna kezdő lévén, kevésbé tudott eligazodni. A férfi viszont kiválóan ismerte a terepet, rögtön tudta az utat, hiszen évtizedek tapasztalata állt mögötte. Viszont a lift, ami egyenesen beszállította volna őket a VIP-be, az nem működött. A francba, abba!  Elindultak hát gyalog, a lépcsőkön föl az emeletre, ami sokkal rizikósabb volt. Az első fordulónál már meg is állította őket egy idősebb hölgy: SEGÍTHETEK? Nyilvánvalóan nem szerette egyikük sem amikor így megszólították őket, Lili Málna egyenesen „kés a hátba” kérdésnek hívta.  Majd az történt, ami ezután a kérdés után rendszerint történni szokott, mehettek ugyanoda vissza ahonnan elindultak, ki lettek rúgva! Mit volt mit tenni, engedelmesen indultak lefelé, vissza a lépcsőkön, a nő lehorgasztott fejjel baktatott, azt hitte tényleg elhagyják a helyszínt. De nem! Arra kapta föl a fejét, mikor meghallotta: PSZT! Az évtizedes tapasztalatokkal rendelkező Bajszos úr intett neki, hogy újra startolnak, mire a nő egyből fölélénkült. Kicsit gyorsabban szedték a lábukat, ezúttal nem is állította meg őket senki, pillanatok alatt bejutottak a VIP-be ahol nagy meglepetésükre egyből ismerőssel találkoztak: Marcóval, aki Nőcsábász barátja volt.

–  HELLO!

–  MARCO, SZIA!

Marco épp egyedül tartózkodott a LOVI VIP-jében, mivel a barátját, Nőcsábászt egy baleset miatt kórházban kezelték. Ráadásul nem csak hogy legálisan érkezett, de még az ottani biztonsági főnök is régi, kedves ismerőse volt! December 31-e Szilveszter volt, és annak ellenére, hogy könnyen ismerkedett, igényelt volna maga mellé valakit, akit valamilyen szinten ismer, az ünnepek már csak ilyenek! Pont jókor esett be a két csapattag, akik szintén örültek a Marcóval való találkozásnak. Rögtön be is kapcsolódtak hozzá, aki legálisan, igazi VIP meghívóval rendelkezett, ami legalizálta az ő jelenlétüket is, mert észrevették ám a belépőjüket, nem sokkal később őrt állítottak a lift, illetve a lépcsőfeljáróhoz. Rajtuk kívül további hívatlan vendég már nem tehette be a lábát! Az utánuk érkező Csiga Janónak nem volt szerencséje, azonmód eltanácsolták az őrök, kulloghatott el a hidegben. Viszont egy jóval előttük érkező programista ismerős simán bejutott, amint arról Marcótól értesülhettek:

–  Egy férfi volt itt a ti köreitekből!

–  KI?

–  Erős narancsszínű volt a pulcsija!

–  A Farkasember?

–  Igen, az!

Látásból jól ismerte, de nem tudta biztosan a nevét. Ebből is látszott, hogy nem tartozott a szorosan vett csapathoz, mert abban az erősen rikító színű cuccokat kedvelő, durva, magányos farkas, igencsak közismert volt. Marco miközben beszélt róla, rámutatott az asztalon lévő, erős narancsszínű szalvétára. Az erős színről egyből rájöttek kiről lehetett szó, csak is Farkasemberről, aki addigra már rég hazament.

– Mondj egy számot!

– 27

– Kisebbet kéne!

– 8

A Lovi VIP páholyán belül is lehetett fogadásokat kötni. Lili Málna nagyfokú járatlanságot árult el a fogadások terén, viszont a 8-as szám, amit mondott, az bejött. A párjával jelen lévő Kárász Róbert is megtette ugyanezt a számot tízezer forinttal, és ők is nyertek, mert a 8-as rajtszámú ló érkezett be elsőként. Több ismert ember tartózkodott a páholyban, köztük a Kincsem Park vezetője. Lili Málna nézte őt, – a kellemes hőmérsékletű és légkörű VIP páholyban,- és arra gondolt, biztos nincs tisztában ez a szimpatikus úr azzal, milyen körülmények között várakoztak a Pillangó utcai bejáratnál az emberek, akik be akartak jönni Ügető Szilveszterre. Biztos nem tudta, hogy a hosszú tömött sort időnként egyetlen fiú szolgálta ki jeggyel ráadásul nagyon lassan. Visszagondolt a sötétre és a hidegre, miközben nézte a férfit, szerencsére megállta, hogy ne szóljon a Kincsem Park vezetőjéhez, csöndben maradt, nem okvetetlenkedett, hanem örült, hogy ott lehetett a melegben és a fényben. Egyszer csak előkerült váratlanul az a bizonyos idősebb hölgy, aki korábban kirúgta a két programistát. Lili Málna észre se vette, viszont Bajszos férfi egyenesen szembe találkozott vele. Az idősebb hölgy azt mondta: Látom, mégis csak bejöttek! Persze a rutinos és dörzsölt Bajszos férfi, az ő simulékony modorával, gyorsan lekezelte a dolgot, így a hölgy a továbbiakban már békén hagyta őket.  A VIP-ben finom meleg kaja volt, valamint sör, bor és üdítők, ezeket ingyen lehetett fogyasztani, viszont a rövid italok és a pezsgő pénzbe kerültek. Ettek-ittak, beszélgettek, nézelődtek és fogadásokat kötöttek. Marco kicsit fölöntött a garatra, mert vásárolt egy üveg pezsgőt, amit szinte egyedül ivott meg és udvarolni kezdett egy pincérnőnek. Nagyon gyorsan elszállt az idő, túl gyorsan is, biztos hogy éjfél utánig is maradtak volna, sőt akár hajnalig is, de hát nem lehetett, a tűzijáték után legnagyobb sajnálatukra vége lett a programnak. Így is az utolsók közt távoztak, a biztonságiak nagyon kedves főnöke kísérte ki őket. A kijárat előtt Marco és a biztonsági főnök még egyszer összeölelkeztek, mert egy focicsapatban játszottak ők régen, majd utóbbi barátságosan elbúcsúzott mindnyájuktól. Hárman mentek tovább, a Szilveszter éjszaka még csak akkor kezdődött és számos meglepetést tartogatott. Egyikük váratlanul a szerelemmel találkozott (…)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

SZŐKE NŐ AZ AMERIKAI NAGYKÖVETSÉGEN – INDEPENDENCE DAY
„A függetlenség napja (Independence Day) vagy egyszerűen július negyedike (Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a Függetlenségi Nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától. A kontinentális kongresszus 1776. július 2-án hagyta jóvá a Függetlenségi nyilatkozat szövegét, a küldöttek pedig két nappal később megszavazták azt. Az írást nyilvánosan először július 8-án olvasták fel Philadelphiában, majd 19-én elrendelték annak pergamenen való rögzítését, amelyet a küldöttek végül augusztus 2-án elláttak kézjegyeikkel.”

– „Amerikán” voltam ma.
– Az egy nagydolog!
Lili Málna kitalálta magának, hogy elmegy július 3-án az amerikaiak függetlenség napi ünnepségére. Romantikus elképzelés volt, ha a fejével gondolkozik, egyből tudja, hogy  az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségére nem juthat be csak úgy, de ő a szívével találta ki, egyfajta szőke női hozzáállással: OLYAN JÓ LENNE, ÚGY SZERETNÉM! Aznap értesült arról, hogy délután 14:00 órakor kezdődik az esemény és úgy tervezte, hogy fél órával korábban érkezik majd a helyszínre. De csak pár perccel előbb ért a nagykövetség épületéhez, ahol járkálgatni kezdett, nem tudta hol a bejárat, magas sarkú cipőben volt, ami nehezítette számára a dolgot. Tömeg? Autók? Nyüzsgés? Sürgés-forgás? VALAMI? Bármi? Semmi nem volt, csak csönd és nyugalom, bulinak semmi nyoma. EZ MI? Kereste tovább a bejáratot, egyre csak ment a rendkívül komoly és magas kerítés mentén. És akkor végre megjelent valaki, egy ismeretlen férfi elegánsan, finom, sötétkék öltönyben, jóképűen. Szőke nőben felcsillant a remény, hogy itt mégis csak buli lesz! Ismeretlen férfi a nőhöz fordult a kérdéssel: Hol van itt a bejárat? Mivel mindketten a bejáratot keresték, könnyű volt közös nevezőre jutniuk. Önhöz csatlakozom! – mondta a nő behízelgő hangon és máris együtt folytatták útjukat.
– Két óra egy perc van!
– Azon az egy percen már nem múlik!
Ismeretlen férfi előre akarta engedni szőke nőt a kerítés menti keskeny úton, de a nő jobban érezte magát a férfi háta mögött lépdelve. Mindketten úgy találták, hogy túlzott a csönd az épület körül, amit nem igazán értettek, de iparkodtak tovább a céljuk felé.
– Jó napot kívánok! A rendezvényre jöttünk!
– ÁLLJON HÁTRÉBB! Itt nincs semmiféle rendezvény!
A nagykövetség kapujában álló zord, egyenruhás biztonsági őr kezébe vette a meghívót, amit az ismeretlen férfi felé nyújtott. Szőke nő csak egy pillanatra látta, ÓH, DE SZÉP! – gondolta magában. A nagyon zord őr tüzetesen végigolvasta a meghívó szövegét, majd kijelentette: Rossz helyre jöttek, a Zugligeti út 93-ba menjenek!
– Meghívom Önt egy taxi útra!
– Nagyon köszönöm!
Meleg volt és poros az utca, félre álltak a zöldbe, várták a taxit, közben bemutatkoztak egymásnak. Gyorsan megérkezett a kocsi, beszálltak és ismeretlen férfi bemondta a Zugligeti úti amerikai rezidencia címét. Óriási dugó volt a kivezető úton, emiatt a férfi türelmetlenkedett, azt mondta nem fogják hallani az új nagykövet beszédét, amit a nő is sajnált kihagyni, mert érdeklődő típusú volt. Majd az út nagy részét hallgatagon töltötték, mindketten gondolataikba mélyedve. Lili Málna arra gondolt, hogy ha nem csúszta volna el a betervezett fél órát szomszédja miatt, akkor nem lenne most ott a sárga taxiban, a Szabadság téren a túl szigorú őr elzavarta volna őt azzal, hogy nincs náluk semmiféle rendezvény. Nem lett volna továbblépés! Habár az még semmit nem jelentett, hogy egy taxiban utaztak, mégis a férfi mellett azt érezte, hogy bejuthat az ünnepségre, a kedves ismeretlen reményt adott neki. A sárga taxi átjutott a nagy körúti dugón, átmentek a Margit hídon és kezdték elhagyni a II. kerületet. Akkor egymásra néztek és megint beszélgetni kezdtek, kedvesen és udvariasan kommunikáltak, mintha jó ismerősök lennének, nem lehetett észrevenni, hogy kevéssel azelőtt találkoztak először. Aztán a sofőrnek is különféle meglátásai keletkeztek, amiket megosztott velük. A nő csöndben maradt, a férfi belekezdett a taxissal valamilyen útirány pontosításba.  Az autó elérte a XII. kerületet és rátért a Zugligeti útra, 14:30 körül érkeztek meg a rezidencia elé, odabent a hivatalos program már fél órája zajlott. Amíg a férfi kifizette a 4400 forintot, addig a nő kinézett az ablakon. A villa oldalában két sorban álltak a biztonsági emberek, rendőrök, egyenruhások, civil ruhások és kormányőrök. Kordonokat feszítettek ki, a Zugligeti út egy részét lezárták, és mindkét oldalán álltak rendőrök. Közvetlenül a rezidencia kapuja előtt, öt hölgy fogadta az érkezőket. Szőke nő leginkább azon rémült meg, mikor azt látta, hogy egy vendég, aki az öt hölgy előtt állt, épp az igazolványát mutatta be nekik. Lehet, hogy itt valamilyen igazolványt is fognak kérni? Semmi nem volt nála, táska nélkül érkezett. Úgy döntött, hogy nem fog tovább nézelődni, nehogy még jobban félni kezdjen, kizárólag csak a férfire fókuszál! Miután a férfi végzett a fizetéssel, kiszálltak együtt a taxiból. Eddig minden rendben is volt! De akkor viszont egymás után kezdtek odajönni a férfi kollégái, úgy tűnt, mintha már türelmetlenül várták volna, mindemellett csúnyán nézték Lili Málnát, mintha őt tették volna felelőssé a félórás várakozásukért. Ekkor a férfi, – pont olyan kedvesen, ahogy addig is viselkedett, – így szólt:
– Akkor én most elbúcsúzok! Jó szórakozást kívánok!
– Köszönöm!

A férfiben fel sem merült, hogy a nőnek nincs meghívója. Pedig nem volt, hívatlanul érkezett. Lili Málna szomorúan pillogott, nehezére esett kipréselni magából a választ, mintha kicsúszott volna a lába alól a talaj, borzalmasan érezte magát. Az utcán egy kisebb hadsereg állt a rezidenciát vigyázva, mert odabent volt az új amerikai nagykövet, a magyar belügyminiszter és külügyminiszter, és ki tudja még, ki mindenki más! Ott állt az utcán magas sarkú cipőjében, amiben nehezen tudott lépkedni. Mivel ő továbbra is be szeretett volna menni, a nagyfokú pánikot, ami megszállta azonnal félre kellett raknia, nem uralhatta el. A pánikot félre tette és bement! Kizárólag azért sikerülhetett neki, mert mindenki azt hitte, hogy az ismeretlen férfi párja, hiszen együtt szálltak ki az autóból, az egész utca látta. Rengeteg szempár figyelte őket, ha csak a leghalványabb gyanú is felmerült volna, egyből megállítják. De nem merült fel a legkisebb gyanú sem! Szőke nő besétálhatott az amerikai nagykövetségi rezidenciára, teljesült a vágya! Egyetlen ismerőssel találkozott a függetlenség napi ünnepségen, a mindenre Bólogató Amerikaival, akiről úgy tudták a csapatban, hogy C.I.A. ügynök.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

IDÉZETEK FORRÁSA:
2./ KÖNYVBEMUTATÓN A HOTEL ASTORIÁBAN – index.hu/belfold/2012/11/28/debreczeni_2006/ nol.hu/belfold/
3./ AZ ÜGETŐ SZILVESZTER VIPJÉBEN – kincsempark.hu – magyarturf.hu
4./ AZ AMERIKAI NAGYKÖVETSÉGEN – hirhatar.com/fuggetlenseg-napja

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A budapesti szubkultúrának van egy csoportja, melynek tagjai műsorfüzetből, internetről programokat keresnek maguknak, ha nem is annyira a kultúra, mint inkább az eszem-iszom, alkalomadtán az ajándékok kedvéért. Fölveszik az öltönyüket és megjelennek ott, ahol épp esemény van, leeszik az asztalról a pogácsát és fölisszák a bort. (…)

A szerzőnek egy budapesti szubkultúra vonta magára a figyelmét, melynek tagjait, úgy vonzották a rendezvények, mint lepkét a fény. Három kezdő programista útkeresésein, próbálkozásain, botlásain, sikerein, kudarcain keresztül vázolta föl ennek a csapatnak a mindennapjait. A programfüggők életéről szóló humoros hangvételű novellákat tartalmaz a SZUBKULTI.

Könyvek a LÍRA és a BOOK24 boltjaiban kaphatóak.

SZUBKULTI

Szerző: Koroknay Klára

EAN (vonal) kód: 9786150108230

Terjedelem: 136 oldal

Kötés: Puhanytáblás

ÁFA kulcs: 5%

Kiadás éve: 2021

ISBN: 9786150108230

Megjelenés dátuma: 2021.

https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/szubkulti

https://www.book24.hu/kiado/koroknay-klara

További Szubkulti novellák:

https://www.magisterpress.hu/egy-budapesti-szubkultura-szubkulti-novellak/

Oszd meg ha tetszett

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.