Új migrációs és menekültügyi paktum

Középpontban a bizalomépítés, valamint a felelősségvállalás és a szolidaritás közötti új egyensúly kialakítása

Az Európai Bizottság a mai napon új migrációs és menekültügyi paktum elfogadására irányuló javaslatot terjesztett elő. Az új paktum mindazokat az elemeket magában foglalja, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az EU átfogó európai megközelítést alakítson ki a migrációra vonatkozóan. A javaslat jobb és gyorsabb eljárásokat irányoz elő a menekültügyi és migrációs rendszer egészében, és egyensúlyt teremt azok között az elvek között, melyek értelmében a tagállamoknak méltányosan osztozniuk kell a felelősségben, és méltányos részt kell vállalniuk a szolidaritásból. Ez elengedhetetlen mind a tagállamok közötti, mind az Európai Unió migrációkezelési képességébe vetett bizalom helyreállításához. Az új migrációs és menekültügyi paktummal a Bizottság közös európai megoldásokat vázol fel egy európai léptékű kihívásra.

Fontos eleme a paktumnak, hogy a Bizottság új eljárás lefolytatását szorgalmazza a határokon. Ez magában foglalja a belépés előtti átvilágítást is, amelynek az EU külső határait engedély nélkül átlépő, illetve a kutatási-mentési műveletek során kimentett, majd partra szállított személyek mindegyikét alá fogják vetni azonosítás céljából. Az átvilágítás keretében egészségügyi és biztonsági ellenőrzésre is sor kerül. Az átvilágítást követően az egyes személyek tekintetében megindítható a megfelelő eljárás, legyen szó akár a határon folytatott eljárásról – a kérelmezők bizonyos kategóriái esetében –, akár a rendes menekültügyi eljárásról. A határon folytatott eljárás során az illetékesek gyorsan döntenek majd a menedékjog megadásáról vagy a visszaküldésről, így mindazok helyzete, akiknek ügye gyorsan megvizsgálható, hamar biztossá válik.

A paktum második alappillére a méltányos felelősség- és szolidaritásvállalás. Stresszhelyzetekben mindegyik tagállam köteles részt vállalni a szolidaritásból annak érdekében, hogy hozzájáruljon a rendszer egészének stabilizálásához, támogassa azokat a tagállamokat, amelyekre nagy nyomás helyezedik, és biztosítsa, hogy az Unió eleget tesz humanitárius kötelezettségeinek. Tekintettel a tagállamok eltérő helyzetére és a migrációs nyomás ingadozásaira a Bizottság olyan rendszer kialakítását javasolja, mely rugalmas tagállami hozzájáruláson alapul. A hozzájárulás megvalósulhat például a menedékkérőknek az első belépés szerinti országból történő áthelyezése révén, a tartózkodási joggal nem rendelkező személyek visszaküldésével kapcsolatos felelősség átvállalása útján vagy különböző típusú operatív támogatás formájában. Az új rendszer együttműködésre és rugalmas támogatási formákra épül – kiindulási pontként önkéntes alapon –, abban az esetben azonban, ha egyes tagállamokra fokozott nyomás nehezedik, biztonsági háló gondoskodik majd arról, hogy a nyomás hatékonyan csökkenjen akár áthelyezések, akár a visszaküldéssel kapcsolatos felelősség mas tagállamok általi átvállalása révén.

A ma előterjesztett csomag további célja, hogy lendületet adjon a közös uniós visszaküldési rendszer létrejöttének. Ez magában foglalja majd egy hatékonyabb jogi keretrendszer kialakítását, az Európai Határ- és Parti Őrség szerepének megerősítését, valamint egy visszaküldéssel foglalkozó uniós koordinátor kinevezését. A külső határok igazgatása is javulni fog. Az Európai Határ- és Parti Őrség készenléti alakulata, amely a tervek szerint 2021. január 1-jén kezdi meg tevékenységét, szükség esetén bárhol további segítséget nyújt majd.

A fentieken túlmenően az EU testre szabott és kölcsönösen előnyös partnerségek kialakítására fog törekedni az Unión kívüli országokkal. Ezek a partnerségek segíteni fognak a közös kihívások, például a migránscsempészés kezelésében, előmozdítják a visszafogadási egyezmények és megállapodások hatékony végrehajtását, és legális beutazási lehetőségek kialakítását is elő fogják segíteni. A Bizottság tehetséggondozási partnerségek indítását tervezi a legfontosabb nem uniós országokkal, hogy elősegítse az EU munkaerő- és készségigényeinek kielégítését. A paktum az EU-n kívüli országokból való áttelepítést is megerősíti, és egyéb beutazási lehetőségeket is felvázol, törekedve a közösségi és magánszponzorálás európai modelljének kialakítására.

Az új migrációs és menekültügyi paktum az Európai Parlamenttel, az összes tagállammal, a civil társadalommal, a szociális partnerekkel és az üzleti szereplőkkel folytatott mélyreható konzultációkon alapul. Most az Európai Parlamenten és a Tanácson a sor, hogy a ténylegesen közös uniós menekültügyi és migrációs politika kialakításához szükséges összes jogszabályt megtárgyalják és elfogadják.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk (angolul)

Oszd meg ha tetszett

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük