Újra felfutóban a koronavírus-járvány: A Bizottság további felkészülési és válaszintézkedéseket kezdeményez Unió-szerte

Noha a tagállamok ma már felkészültebbek és jobban összehangolják intézkedéseiket, mint a világjárvány első hónapjaiban, az európai polgárok, családok és közösségek egészségét és jóllétét továbbra is példátlanul nagy veszély fenyegeti. Ezért az Európai Bizottság ma – egy nappal az európai vezetők október 29-i, a koronavírus-járvány elleni fellépés összehangolásáról szóló virtuális találkozóját megelőzően – további intézkedéseket szorgalmaz a koronavírus terjedésének visszaszorítása, az emberéletek megmentése és a belső piac ellenálló képességének javítása érdekében. Az intézkedések azt hivatottak elősegíteni, hogy többet tudjunk meg a vírus terjedéséről és a válaszintézkedések hatékonyságáról, fokozzuk a célzott tesztelést, előmozdítsuk a kontaktkövetést, jobban előkészítsük az oltási kampányokat, biztosítsuk a hozzáférést az oltáshoz szükséges alapvető eszközökhöz, és ezzel egyidejűleg gondoskodjunk az egységes piacon az áruszállítás folyamatosságáról és megkönnyítsük a polgárok számára a biztonságos utazást.

A ma kiadott bizottsági közlemény meghatározza, milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az EU erőteljesebben tudjon fellépni a járvány újbóli előretörése kapcsán a legfontosabb területeken:

  1. Az információáramlás javítása a megalapozott döntéshozatal érdekében.
  2. Hatékonyabb és gyorsabb tesztelés meghonosítása, többek között antitest gyorstesztek segítségével: A Bizottság a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében 100 millió eurót mozgósít antitest gyorstesztek közvetlen megvásárlására és – a tagállamokba történő – kiszállítására.
  3. A kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások által kínált előnyök maradéktalan kiaknázása, tagállami határokra való tekintet nélkül.
  4. Hatékony vakcinázás: A Bizottság megállapodások megkötésére irányuló tárgyalásokat folytat több oltóanyaggyártóval annak érdekében, hogy az előállított oltóanyagok – amint biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak – azonnal elérhetőek legyenek az európaiak és a világ többi polgára számára. Mihelyst rendelkezésre állnak, az oltóanyagokat gyorsan célba kell juttatni és a lehető leghatékonyabban felhasználni. A Bizottság közös jelentéstételi keretrendszert és platformot fog létrehozni a nemzeti oltási stratégiák hatékonyságának nyomon követésére.
  5. Hatékony kommunikáció a polgárok felé: Ez alapvető fontosságú a sikeres népegészségügyi válaszintézkedések meghozatalához, a válaszintézkedések sikeressége ugyanis nagyban függ attól, hogy a polgárok betartják-e az egészségügyi ajánlásokat. A vakcinázás egyike azoknak a területeknek, ahol a hatóságoknak fokozniuk kell a félretájékoztatás elleni fellépést és a közbizalom elnyerését célzó intézkedéseket.
  6. Az alapvető gyógyszerek és orvosi eszközök rendelkezésre állásának biztosítása: A Bizottság egyéb intézkedések mellett meghosszabbítja a nem uniós országokból származó orvosi eszközök behozatalára vonatkozó általános forgalmi adó és vámok ideiglenes felfüggesztését. Javasolja továbbá, hogy a kórházaknak és az orvosoknak ne kelljen áfát fizetniük az oltóanyagok és tesztkészletek után.
  7. A biztonságos utazás megkönnyítése: A cél az, hogy az Európán belüli utazás biztonságos legyen mind az utazók, mind nem utazó polgártársaik számára. A Bizottság többek között felszólítja a tagállamokat, hogy maradéktalanul hajtsák végre a szabad mozgás korlátozására vonatkozó közös és összehangolt megközelítésről szóló, a Tanács által nemrég elfogadott ajánlást. A biztonságos utazást segíti a Re-open EU nevű webhely is, amely folyamatosan aktualizált és pontos információkkal szolgál a tagállamokban és néhány partnerországban érvényben lévő egészségügyi intézkedésekről és utazási korlátozásokról. A Bizottság ezenfelül ismételten arra ösztönzi a tagállamokat, hogy segítsék elő a tartós kapcsolatban élők újraegyesítését.
  8. A zöld sávok kiterjesztése: A Bizottság az árufuvarozók számára gyors határátlépést biztosító zöld sávok kiterjesztését javasolja annak érdekében, hogy a multimodális szállítás a vasúti és vízi árufuvarozás, valamint a légi árufuvarozás esetében is hatékonyan menjen végbe. A tagállamoknak az egységes piac egészében biztosítaniuk kell az áruk zökkenőmentes szabad mozgását.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk

Oszd meg ha tetszett

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük