XIV. ARS SACRA FESZTIVÁL 2020. szeptember 12-20.

 Az Ars Sacra Fesztivál ünnepélyes megnyitója

Ars Sacra Fesztivál | 2020 
2020. szeptember 11. | 15:00 óra
Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum körút 14-16. 

A JÁRVÁNY HELYZET MIATT A MEGNYITÓ ZÁRTKÖRŰ LESZ.
Hagyomány, hogy az Ars Sacra Fesztivált minden évben a Magyar Nemzeti Múzeumban nyitjuk meg ünnepélyes keretek között.

Köszöntőt mond: Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, és Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége

Megnyitja: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Közreműködik: Lackfi János és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate gyermekkara, vezényel: Sapszon Borbála.

A fesztivál Fővédnökei:
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és
Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége

mottó: „Minden forrásom belőled fakad” Zsolt 87,7

A jólét, az élet örömei, a minket körülvevő szépségek arra kísérthetnek, hogy bennük keressük életünk értelmét. A hirtelen ránk tört világjárványban, elveszítve biztos kapaszkodóinkat, sokan keresték azt, ami az állandó biztonságot jelentheti. Akik ebben a helyzetben felismerték Isten jelenlétét, rádöbbentek, hogy amit eddig csapásnak éreztek, az segítette őket, hogy rátaláljanak lelkük békéjére. Mi is nagy lendülettel fogtunk az Ars Sacra Fesztivál szervezéséhez, mint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kulturális albizottsága, de a járvány itt is közbeszólt.  Végül júliusra mégis majdnem olyan programsorozat alakult ki, mint a korábbi években. A sok közös munkát most úgy ajánljuk a Jóistennek, ha akarja meg lehessen tartani az Ars Sacra Fesztivált.

Az Ars Sacra Fesztivál lélekemelő, ingyenes programjaival hozzásegít mindnyájunkat, hogy Istenre tekintsünk, és megérezzük a világmindenség mögül felénk sugárzó végtelen szeretetet. Kultúránk ebből nőtt ki, ez ami tartós egységet tud teremteni magunk, és Európa népei között.

2020-ban 96 településen mintegy 400 térítésmentes programmal várjuk az érdeklődőket.

Fesztiválunk visszatérő fellépői Bogányi Gergely zongoraművész és az Anima Musicae Kamarazenekar, viszont most először fognak együtt fellépni a fesztivál zárónapján, a gazdagréti Szent Angyalok-templomban. A Klukon Edit–Ránki Dezső zongoraművész házaspár ugyancsak rendszeres előadónk. Fülöp fiuk is koncertet ad a BMC-ben.  Lackfi János, Szabó T. Anna az Óbudai Társaskörben lép fel, Snétberger Ferenc gitárművészt a Rózsák tere neogótikus Árpád-házi Szent Erzsébet-templomában ad koncertet. Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum igazgatója vezetésével évek óta végigjárjuk a Várnegyed és a Víziváros szakrális emlékeit.  A Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence népeiért mutat be hang-áhítatot egykori közös otthonunk átrendeződésének századik évfordulóján. A Kárpát-medence tizenhat nyelvén hangzik fel az Úr imája és egy-egy Mária-ének, különleges időpontban, este 11 órakor.

Az egykori Városházában, a Mátyás-templommal szemben, a Bölcs Vár aulájában Újhelyi Kinga zenésztársaival Szent István intelmeibe ágyazott klasszikus magyar verseket ad elő. Horvátországból Eszék városa egész héten át kínál gazdag programokat, a Kiscelli Múzeumépületbejáró sétát és zseblámpás kriptatúrát szervez. Lesz egy különleges programunk szeptember 12-én, a Nyitott Templomok Napján. Budapest szívében, a Belvárosban, van egy nagy virtuális kereszt, mely légvonalban összeköti négy felekezet egy-egy jelentős templomát. E négy templomban a felekezetek iskoláinak kórusai délután 4 órától – félóránként követve egymást – zsoltárokat énekelnek. A kereszt metszéspontjában, a közös pontban, egy ökumenikus imafélóra köti össze ezt az eseménysort. Új helyszín a román stílusú lébényi Szent Jakab-templom, ahol Boráros Imre, Kossuth-díjas felvidéki színművésznek lesz egy előadóestje Felvidéki magyarok litániája címmel, a nemzeti összetartozás jegyében.   

Az Ars Sacra Filmfesztiválra 96 alkotás nevezett be..

A háromtagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Lőcsei Gabriella újságíró döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg, mint például a „Mignon” – Oláh Kata és Csukás Sándor, „Könnyű leckék” – Zurbó Dorottya, „A létezés eufóriája” – Szabó Réka, „Szerzetesnek álltam” – Huszár Domonkos,  A Tabán Art Moziban szeptember 14. és 20. között, hétköznap 16:00-20:00, szombat-vasárnap 14:00-20:00 között tartunk térítésmentes vetítéseket. Találkozhatunk Pilinszky Jánossal Mispál Attila filmjében (Csillaghálóban 2.), Jelenits tanár úrral Novák Tamás Lélek és betű című filmjében és Ganzaugh Miklós festőművésszel Mohi Sándor filmjében (Nekem közöm van a világhoz). Találkozhatunk nehéz sorsú fiatalokkal, autizmussal, utcazenésszel, ferences növendékkel, fegyház lelkésszel.  A szerdát rövid fikciós kisfilmeknek szenteljük.

További részletek: https://ars-sacra.hu/

Oszd meg ha tetszett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük