A vonalkód öse a liszteszsákok csíkjelrendszere

Egyedi csíkjelek alapján különböztették meg egykor a molnárok, aratók, hogy adott zsáknak ki a tulajdonosa. A sávok vastagsága, és száma arról is árulkodott, hogy milyen módos az adott család. A korabeli vonalkódókat bemutató csíkjelrendszerről hiánypótló könyv is készült.

Akik nagy földterülettel rendelkeztek, azoknál vastag csík, akiknek több földjük volt, azoknál több csík jelent meg a liszteszsákokon. Ezek alapján a molnárok egyből tudták, kinek őrölnek. A textilekbe szőtt csíkok színe is egyedi volt, a jelrendszer családról-családra szállt. Ahogy tehát manapság a vonalkód, úgy annak idején ez az egyedi csíkozás segítette az azonosítást.

A mohácsi vízimalom a Csele-patak egykori 24 malma közül az egyetlen, amely megmaradt az utókor számára. A műemléki malom komoly őrléstörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, de itt található az az ezer darabos igazi ritkaságnak számító zsákgyűjtemény is, amely alapján megszületett a csíkjelrendszert bemutató könyv. A Szent Miklós Vízi- és Taposómalom tulajdonosa, a kötet szerzője Mohácsi Bugarszki Norbert osztott meg érdekességeket a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában.

A beszélgetés a teljes műsorban IDE kattintva újrahallgatható.

Szombat reggel 6 és 8:30 között a Kossuth Rádió műsorán!

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.