„Fűben, fában orvosság”

A Magyar Ízek Utcáját augusztus 20. és 22. között a Várkert Bazárnál 12. alkalommal rendezik meg

Az augusztus 20-ai programok tizenhárom éve megkerülhetetlen gasztronómiai fesztiválja a Magyar Ízek Utcája. A hagyományosan a Várkert Bazár előtti hatalmas területen sorakozó sátrak minden évben egy-egy kiemelt tematika köré vonultatják fel a Kárpát-medence étkeit és specialitásait. Itt kóstolható először az Ország Tortája és az Ország Cukormentes tortája, a Szent István napi kenyér és a gasztronómiai kavalkád mellett pedig színes, kulturális programok is várják az idelátogatókat.

Idén a gyógyító növényekre, fűszerekre, ételekre, italokra, gasztrokulturális elemekre helyezik a hangsúlyt, minden gyógynövény, gyógyító fűszer sok helyen megjelenik a fesztiválon készített ételekben, italokban. Persze a rendezvény eredeti küldetéséről sem feledkeznek meg a szervezők, hiszen megkóstolhatók lesznek a Kárpát-medence területére jellemző étkek: hagyományos és különleges tájegységekre, valamint nemzetiségekre jellemző ételek. Ilyen a szatmári töltöttkáposzta kukoricával, sokácbab, csángó húsos galuska, felvidéki mákos pogácsa, kárpátaljai pampuska, de a fókuszban nyár lévén, a lecsó, és annak mindenféle változata kerül majd. Az ország minden részéből hozzák a kiállítók a lekvárokat, mézeket, szörpöket, gyógynövényekből készült teákat, olajokat, sajtokat, kolbászokat, a pálinkákról, borokról és kézművessörfőzdék különlegességeiről nem is beszélve.

Az idén jubileumi, tizenötödik alkalommal megrendezett Magyarország Tortája versenyen Fodor Sándor – a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának – kreációja, a „NAPRAFORGÓ” elnevezésű torta nyerte el a Magyarország Tortája címet.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, melyet Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere nyert meg „NIMRÓD” fantázianevű alkotásával.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyre – melyet jubileumi 10. alkalommal rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával -, az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. 

Az idei győztes a BESZTERCE RÓZSÁJA lett, melyet a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián készített. A torta laboratóriumi vizsgálatait a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

A győztes torta készítője fődíjként egy Beurer Health Manager csomagot vehetett át a Beurer Medical Hungary Kft. jóvoltából, valamint minden díjazott a 170 éves Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi tortatartó tálát kapta, mely az ünnepi alkalomra készült.

„A leginnovatívabb recept” különdíjat a 77 Elektronika Kft felajánlásával a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda cukrászai, Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerte a Szeszélyes dió nevű tortával.

A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért a Diabess Kft. különdíját Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto Cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájával.

A Magyar Pékszövetség idén tizedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek. Két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek: a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategóriában és a szinte teljesen szabadkezet adó Innovatív kategóriában.

Az idei Magyar Ízek Utcájának fő motívuma a gyógynövények, fűszerek, és ehhez alkalmazkodtak a Szent István-napi Kenyérverseny kiírásakor is.

Általánosságban igaz, hogy a versenytermékekre a lágyabb, harmonikusabb ízek voltak jellemzőek, illetve a gyümölcsök, zöldségek, különböző magvak, burgonya került előtérbe.

A kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István napi és hetet az Innovatív kategóriában.

A Szent István napi kenyér címet idén a solymári Hel Pékség Solymár gyöngye kenyere nyerte, míg az Év Innovatív kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett.

A Magyar Ízek Utcája programjai között bábszínházi előadások, közlekedésbiztonsági foglalkozások, véradás, vércukorszint-mérés és koncertek is szerepelnek augusztus 20. és 22. között a Várkert Bazárnál. Mindenkit szeretettel várnak!

Budapest, 2021. 08. 10.

Oszd meg ha tetszett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük