Hírek,  Külföld

Újraindította afganisztáni segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet

A világ egyik legnagyobb humanitárius válsága zajlik – milliók éheznek   Afganisztán történelmének egyik legnagyobb humanitárius katasztrófáját éli meg jelenleg. A több mint negyven éve tartó háború, az elmúlt hónapok drasztikus politikai változásai, a természeti katasztrófák, a szegénység, az aszály és a világjárvány az éhínség közelébe taszította az ország lakosságának jelentős részét. A válság eszkalálódása tovább fokozta a szükségleteket, valamint megnehezítette a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit. A legutolsó felmérések szerint 22,8 millió embernek – Afganisztán lakosságának több mint felének – akut élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie. Közülük 8,7 millió ember közel áll a teljes éhínséghez, illetve nap mint nap éhezik. További súlyos problémát jelent a munkalehetőségek szinte teljes megszűnése. 10-ből 7 család kölcsönkéri az élelmiszert, kétségbeesésükben egyre többen arra kényszerülnek, hogy eladják bútoraikat, háztartási felszerelésüket, sőt van rá példa, hogy veséjüket, sőt a gyermeküket adják el, hogy a család tagjai ne haljanak éhen.

Az országot érintő politikai események miatt 20 éves afganisztáni működését tavaly átmenetileg felfüggesztő Ökumenikus Segélyszervezet eddigi legnagyobb és legkomplexebb humanitárius segélyprogramját kezdte meg a közép-ázsiai országban a Világélelmezési Program (WFP) a Hungary Helps és más nemzetközi partnerek támogatásával. Jelen pillanatban 15 ezer tonna, azaz több mint 1500 teherautónyi alapvető élelmiszert oszt ki, valamint a túléléshez szükséges jövedelmet biztosít 77 ezer embernek. Az élelmezés mellett a magyar segélyszervezet segítséget nyújt a mezőgazdasági termelésben résztvevőknek és az oktatási lehetőségek újraindítását is célul tűzte ki. A karitatív szervezet jelenleg végrehajtás alatt álló programjai több mint 250 ezer embernek nyújtanak azonnali és kézzelfogható segítséget, jelentős mértékben hozzájárulva az éhezés elleni küzdelemhez. A segélyszervezet elsősorban nemzetközi forrásokból dolgozik, de magánadományozóként is van lehetőség csatlakozni pénzadománnyal az összefogáshoz a www.segelyszervezet.hu oldalon.

A segélyprogram elindításában részt vevő Bálint Gábor, az Ökumenikus Segélyszervezet programvezető munkatársa a napokban tért haza Afganisztánból. Mint elmondta, óriási az éhínség és a munkanélküliség, a súlyos körülményeket pedig tovább fokozza a hideg téli időjárás. A programvezető példaként említette egy öt gyermekes özvegy ínséges sorsát, aki katona férje halála óta kenyérsütésből próbálja eltartani családját. Amíg ő napi akár 80 veknit megsüt, a 9 és 11 éves „nagy” gyerekei az utcáról gyűjtik össze tüzelőnek a kartont és a szemetet. A Segélyszervezet nagyszabású projektjének lebonyolításához több mint 200 afgán embert alkalmaz, akiknek ezáltal munkalehetőséget, így bevételt is biztosít a magyar segélyszervezet. Bálint Gábor hozzáétette: „Életeket mentünk meg, 6-12 tagú családok életét, köztük sok gyermekét. Programunk egy teljes tartományt is lefed, minden ott lakó rászorulónak segítve ezzel a túlélést. Fontos helyben megoldani a krízist, elkerülve ezzel azt, hogy tömegeknek kelljen elhagyniuk szülőföldjüket!”

Oszd meg ha tetszett

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.