2022. május 27. – augusztus 28. – Üzenet 

A Magyar Művészeti Akadémia képzőművész köztestületi tagjainak kiállítása a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagjai közül mintegy nyolcvan képzőművész alkotó munkája látható a Pesti Vigadó V. és VI. emeleti három termében 2022. augusztus 28-ig. A kiállítás címe és hívó szava: Üzenet, hiszen minden művészi alkotás mondanivalója üzenet, az általában láthatatlannak valamilyen láthatóval történő reprezentálása. Az MMA Képzőművészeti Tagozata által rendezett kiállítás – melyhez katalógus is készült – kurátorai Sárkány Győző grafikusművész, az MMA közgyűlési képviselője és dr. Nátyi Róbert művészettörténész, akik a folyamatosan bővülő MMA köztestületi tagság művészi útjainak ezernyi lehetőségét akarják megmutatni e sokszínű válogatással.

A kiállítás gazdag tematikájú: a szakralitástól a hétköznapok profán humoráig, a történelmi idézetektől a művészettörténet kanonizált mestereinek parafrazeálásáig, a modern térképzetektől és természettudományos ismeretektől a belső világok intimitásáig terjed a skála. Napjaink mindnyájunkat érdeklő sorskérdései, a béke és a pusztítás kontrasztja éppúgy megfogalmazódnak, mint a rítusok és a legendák világa, a Kalevalától az Artúr-mondakörön át egészen a bibliai témákig. Az alkotások egy jól körülhatárolható együttese a magyar történelem meghatározó személyiségeinek, szimbólumainak állít emléket.

Stilárisan szintén nagy a változatosság: a figurativitástól, a hiperrealizmuson, fotónaturalizmuson, a természeti formákból kiinduló stilizáláson és a lírai elvonatkoztatáson át a geometrikus absztrakcióig terjedt a horizont. Továbbá változatosságot érzékelhetünk az eszköz- és anyaghasználat területén is. A kollekcióban a hagyományos táblaképek (akril, olaj, enkausztika, pasztell, zománc) és a klasszikus rajzi (kréta, tus) és grafikai (rézkarc, linó) eljárások uralkodnak. Ugyanakkor a kő, bronz és fa plasztikák mellett a krómacél, valamint az assemblage, a festett hungarocell, a kerámia, a textil, sőt, a moha és a víz is megjelenik a szobrászi technikák között.

A festményeken, grafikákon, szobrokon és installációkon az alkotók bizonyságot tesznek napjaink művészetének stílusprularizmusáról, a témák, tartalmak gazdagságáról, valamint az utak változatosságáról.

Kiállító művészek:

Árkossy István, Baky Péter, Balanyi Károly, Balanyi Zoltán, Bíró Lajos, Blaskó János, Budaházi Tibor, Buhály József, Csavlek András, Drozsnyik István, Eszik Alajos, F. Farkas Tamás, Fábián Zoltán, Fabók-Dobribán Fatime DLA, Felházi Ágnes, Fodor-Lengyel Zoltán Gábor, Gál András, Gyémánt László, Haász Ágnes, Hegyi Csaba, Héreics Nándor, Hévizi Éva, Horkay István, Kavecsánszki Gyula, Kéri Imre, Kolozsi Tibor, Komiszár János, Kótai Tamás, Kovács Attila, Kovács Péter Balázs –KPB, Kovács-Gombos Gábor, Krizbai Sándor, Lebó Ferenc, Lenkey-Tóth Péter, Lipcsey György, Lucza Zsigmond, Lux Antal, Magyari Márton, Márkus Péter, Marosi Ilona, Matl Péter, Mihály Gábor, Molnár László József, Molnos Zoltán, Nagy Árpád Pika, Nyáry Éva, PAF – Pintár András Ferenc DLA, Pál Mihály, Péter Ágnes, Pirk László, Pistyur Imre, Pogány Gábor Benő, Polgár Marianne, Radosza Attila, Regős István, Rónai Péter, Sárkány Győző, Sáros András Miklós, Serényi H. Zsigmond, Sulyok Gabriella, Szabó Ákos, Szabó Klarissza Médea DLA, Szakáll Ágnes, Szegedi Csaba, Szepessy Béla, Szily Géza, Szotyori lászló, Tolnay Imre, Tóth Csaba, Tuzson-Berczlei Péter, Váli Dezső, Vatga patrícia Minerva, Varga Tünde, Varga-Amár László, Vincze Ottó, Wrobel Péter, Zöld Anikó, Zsemlye Ildikó, Zsin Judit

A kiállítás 2022. május 27. – augusztus 28. között tekinthető meg a Pesti Vigadóban (1051 Budapest, Vigadó tér 2.), az V. és VI. emeleti kiállítótermekben naponta 10-től 19 óráig.

Ajánlott cikkek